.

1η Γιορτή Κορινθιακής Σταφίδας στο Ψάρι Κορινθίας 30-31 Αυγούστου 2014

Γιατί η Γιορτή της Κορινθιακής Σταφίδας;
 Εδώ και αιώνες η Κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε εκλεκτό, σπάνιο και μονοπωλιακό προϊόν της Ελλάδας.
Ενώ η παρουσία, καλλιέργεια και αποξήρανσή της τοποθετείται στο 1400 π.Χ., η πλέον μαζική της καλλιέργεια στην Β. Πελοπόννησο εμφανίζεται από τα μέσα του 14ου αιώνα. Για έναν περίπου αιώνα, μέχρι το 1911, η Κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε το βασικό εξαγώγιμο προϊόν, καλύπτοντας το 60% των εξαγωγών της πατρίδας μας. Η Κορινθιακή σταφίδα, αυτοφυής στον τόπο μας, απ ’όπου και η ονομασία της, είναι ένα προϊόν που ανέπτυξαν με την παραδοσιακή τους γνώση οι τοπικές μας κοινωνίες. Αξίζει να έχει τον ανανεωμένο σεβασμό μας για την διατήρηση και βελτιωμένη μελλοντική του ανάπτυξη.
 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Ψαριωτών και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ψαρίου σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού οργανώνουν στο Ψάρι την 1η Γιορτή της Κορινθιακής Σταφίδας στις 30 και 31 Αυγούστου 2014, με θέμα

μαζεύουμε
 & απλώνουμε τη σταφίδα μαζί!

Στην γιορτή αυτή εγκαινιάζουμε και τα πέντε πανέμορφα Μονοπάτια Πολιτισμού στο Ψάρι.
 Οι κάτοικοι του Ψαρίου σας προσκαλούν να τρυγήσετε και να απλώσετε τη σταφίδα μαζί, να περπατήσουμε τα μονοπάτια στους μοναδικούς αμπελώνες και να γιορτάσουμε τη συγκομιδή! Ελάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας!

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 Α) Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014
 Οργανωμένο πρόγραμμα
Οι επισκέπτες μας που θέλουν να συμμετάσχουν στον τρύγο και στο άπλωμα της σταφίδας συγκεντρώνονται στην Πάνω Βρύση. Εκεί, εθελοντές του χωριού μας θα τους οδηγήσουν σε χωράφια οικογενειών του χωριού που τρυγάνε την σταφίδα.
Εκκίνηση για τον τρύγο και άπλωμα σταφίδας στις 11:30, 12:30, 13:30 και 16:00

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ:
16:00 - 17:00:    Μονοπάτι 1, «Άλικος Αμπελώνας» (3 χλμ., εύκολή διαδρομή), με οδηγό.
Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης του Μονοπατιού 1 (παρακαλούμε οι επισκέπτες να συμβουλευτούν την κεντρική πινακίδα των Μονοπατιών Πολιτισμού στην Πάνω Βρύση).
  15:00 - 17:15:    Μονοπάτι 2 «Της Θεάς Ήρας» (9,3 χλμ, μέτριος βαθμός δυσκολίας) με οδηγό. Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης του Μονοπατιού 2 (παρακαλούμε οι επισκέπτες να συμβουλευτούν την κεντρική πινακίδα των Μονοπατιών Πολιτισμού στην Πάνω Βρύση).
 17:30 - 19:00:    Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας του Ντάννυ Λακόμπ, φίλου του χωριού μας, με θέμα «Το δικό μου Ψάρι», Πολιτιστικό Κέντρο Ψαρίου (Παλιό Σχολείο)
 Από τις 18:00:  Παραδοσιακά προϊόντα και κεράσματα στο κέντρο του χωριού
 19:15 -19:30:     Καλωσόρισμα επισκεπτών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Ψαριωτών, το Τοπικό Συμβούλιο και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, πλατεία καταστήματος Β. Γαλάνη
 19:30 - 20:10:    Παρουσίαση για την σημασία της Κορινθιακής Σταφίδας σήμερα

20:15 - 23:30     Ψαραίικο γλέντι με το συγκρότημα παραδοσιακής Δημοτικής μουσικής του Γιώργου Ροζή (κλαρίνο) στην πλατεία του καταστήματος Β. Γαλάνη
 * Οι επισκέπτες μας μπορούν  να επιλέξουν απλώς να ξεκουραστούν στο χωριό ή να περπατήσουν μόνοι τους τα όμορφα Μονοπάτια Πολιτισμού ή να κάνουν με ποδήλατο την ποδηλατική διαδρομή που έχουμε χαράξει και να επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο (17:30-19:00). Θα τους περιμένουμε το βραδάκι στη γιορτή στην Πλατεία του καταστήματος Β. Γαλάνη.

 Β) Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014
 Ελεύθερο πρόγραμμα
 Οι επισκέπτες μας μπορούν να περπατήσουν κάποιο Μονοπάτι Πολιτισμού στο Ψάρι και να ξαποστάσουν μετά στο χωριό, απολαμβάνοντας ένα τσιπουράκι ή τα υπέροχα εδέσματα που προσφέρονται. Θα μπορούσαν επίσης να επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας του Ντάννυ Λακόμπ, φίλου του χωριού μας, με θέμα «Το δικό μου Ψάρι», 11:00 – 13:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Φεύγοντας ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το έξοχο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (ώρες λειτουργίας: 10:00 – 18:00)

Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger